Gelişen teknolojinin ürünü bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanımının artmasının, bayramlarda ve özel günlerde mektup ve kartpostal gönderimini bitirme noktasına getirdiği belirlendi.
Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Aşan yönetimindeki bir grup öğrenci, “İnsanların Teknoloji Kullanımı” konulu bir anket yaptı. Yrd. Doç. Dr. Aşan’ın verdiği bilgiye göre, ankete 18-28 yaş arasında 52’si erkek, 48’i kadın olmak üzere 100 kişi katıldı.
“En fazla hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz?” sorusuna 39 kişi “televizyon”, 32 kişi “internet”, 21 kişi “telefon”, 8 kişi “radyo” cevabını verdi.
Araştırmaya katılan 46 kişi “Uzaktaki akraba ve arkadaşlarınızla görüşmek için en çok hangi iletişim aracını kullanıyorsunuz?” sorusuna “msn”, 45’i “telefon”, 9’u da “mektup veya kartpostal” yanıtını verdi.
Anket sonuçlarına göre 34 kişi haberleri en çok gazetelerden takip ederken, 33 kişi interneti, 25 kişi televizyonu, 8 kişi de radyoyu tercih ediyor.
67 kişi “Birisine acil olarak ulaşmak istediğinizde en çok hangi iletişim aracını kullanıyorsunuz?” sorusuna “cep telefonu”, 27 kişi “ev telefonu”, 6 kişi “internet” diye yanıt verdi.
“Bir gün içinde en çok kullandığınız iletişim aracı nedir?” sorusu üzerine 39 kişi “televizyon”, 28 kişi “internet”, 27 kişi “cep telefonu”, 6 kişi de “radyo” cevabını verdi. Ankete katılan 60 kişi “interneti hangi sıklıkla kullanıyorsunuz?” sorusuna “her gün”, 19 kişi “haftada 3-4 gün”, 15 kişi “işim olduğunda”, 6 kişi de “ayda 1 kere” diye yanıtladı.
“TEKNOLOJİ İLETİŞİMİ GELİŞTİRDİ Mİ?”
“Yazılı basının internet üzerinden yayımlanmasına katılıyor musunuz?” sorusuna 62 kişi “katılıyorum”, 38 kişi katılmıyorum” cevabını verdi.
Ankete katılanlardan 55 kişi mektup veya kartpostalı hiçbir zaman kullanmadığını söylerken, 35 kişi yılda 1-2 kere, 8 kişi ayda 1-2 kere, 2 kişi de haftada 1-2 kere kullandığını belirtti.
Ankete katılan 75 kişi “Bir günde cep telefonunu ne kadar kullanıyorsunuz?” sorusuna “1-5 saat”, 16 kişi “5-10 saat”, 9 kişi de “10 saat ve üzeri” diye yanıtladı.
“Bir günde internette ne kadar zaman geçiyorsunuz?” sorusuna 66 kişi “1-5 saat”, 11 kişi “5-10 saat”, 4 kişi “10 ve üzeri”, 19 kişi de “hiç” cevabını verdi.
“Teknoloji iletişimi geliştirdi mi?” sorusuna araştırmaya katılanların 84’ü “evet”, 16’sı da “hayır” yanıtını verdi.