Yunanlılar Hacivat Karagöz, baklava, lokumdan sonra şimdi de ülkemiz de 3 bin 500 yıldır var alan nazar boncuğuna sahip çıktı. İzmir'deki toptancılardan nazar boncuğu alıp ülkelerine götüren Yunanlılar bunları kendi üretimleri gibi gösterip yurt dışına ihraç ettiği ortaya çıktı.
Brezilya'dan boncuk üretimi yapılan İzmir'in Kemalpaşa İlçesine bağlı Nazarköy'e gelen bir mail, Yunanlılar'ın oyununu ortaya çıkardı. Brezilyalı bir alıcı son yıllarda Yunanlılar'ın nazar boncuğunu üretimleri gibi kendilerine sattığını, yaptıkları bir araştırmada bu kaliteli nazar boncuklarının Türkiye'den özellikle de İzmir'den geldiğini belirlediklerini bildirdi.
Bir taraftan Çin'den ithal edilen ucuz plastik nazar boncuğu ihtalatı ile mağdur olan nazarboncuğu üreticisi ikinci darbeyi de komşumuz Yunanistan'dan yedi. 60 yıldır ocaklarda bin 200 derece ısı karşısında alın teri dökerek bu kültürü yaşatmaya çalışan Nazarköylüler bu haksızlığa isyan etti. Haksız ihtalat ve rekabet nedeniyle ocakların bir bir kapanmaya başladığı 70 haneli 350 nüufuslu köy halkının büyük bölümünün boncuk üretimi ile geçindiği Nazarköy'de boncuk üretimi yapan Mahmut Sür, köydeki 12 ocaktan geriye çalışan 4 ocak kaldığını söyledi. Sür, “Her geçen gün yok olan bir kültürü yaşatmak için binbir mücadele verirken olmadık haksızlıklara uğruyoruz. İzmir'e gelip bizden boncuk alan Yunanlılar'ın bunları yurt dışına kendi üretimleri gibi gösterip ihraç ettiklerini Brezilya'dan gelen bir mail ile öğrendik. Çin'den sonra bir darbe de Yunanlılar'dan yedik. Yunanlılar uyanıklık yapıp öz kültürümz olan hazar boncuğumuza da sahip çıkmaya çalışıyorlar'' dedi.
Turistlerin uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen plastik nazar boncuklarını sevmediklerini, el işçiliği ile üretilen nazar boncuğunu tercih edip istediklerini belirten Sür, “Köyümüze gelen turistler ‘bu kültürü öldürmeyin’ diyor. Turist el emeği istiyor. Turist bunu isterken ülkemizde bu kültürün korunması karşılığında bir destek göremiyoruz. Nazar boncuğunun yaşatılıp korunması konusunda gerekli önlemler alınmalı'' diye konuştu.